Din internetimage avslöjar dig

folk

Din arbetsgivare, pojk- eller flickvän eller granne. Vem som helst som är nyfiken kan kartlägga dig på nätet. Och hitta saker du helst hållit hemligt. Vi guidar till hur du städar upp efter dig!

Internet är som ett stort skyltfönster där allt du gör är till allmän beskådan. Den man är online är inte avskilt från hur andra ser på en i verkliga livet. Den amerikanske historikern Taner Akçam stoppades i tullen vid sin ankomst till Kanada. Detta på grund av att tulltjänstemännen läst ett Wikipedia-inlägg som stämplade honom som terrorist. Bara det att inlägget visade sig vara rent förtal.
Men man behöver inte ta sig till andra sidan Atlanten för att se att den du är på nätet påverkar dig i livets alla möjliga situationer. En kille uppger att han inte fick nytt jobb eftersom arbetsgivaren läst i flickvännens blogg att hon inte ville flytta. Och en sjuksköterska menar att han inte fick förlängt vikariat på grund av att han varit kritisk mot arbetsgivaren i sin blogg.
– Man kan rent generellt säga att har man någonting som man inte vill att hela världen ska få reda på så ska man inte posta det på webben. Om det finns någonting som din mamma, din kompis eller din arbetsgivare inte ska veta, då ska du inte lägga ut det, säger Hélène Samuelsson som är jurist på Datainspektionen.
Facebookbilderna där du halsar vodka ur flaskan. Blogginlägg där du luftar dina politiska åsikter. Ogenomtänkta kommentarer på forum. Den person du presenterar på nätet är kanske inte alltid den du vill göra sken av att vara i verkligheten eller till för hela din omgivning att se. Eller bli ihågkommen som.
– Att som 18-åring lägga upp en bild där man är på fest och dansar på bordet kanske är väldigt kul just då. Men det är inte lika kul 20 år senare när man söker ett chefsjobb eller ska bli politiker, säger Pär Ström, IT-expert och integritetsombudsman på tankesmedjan Den nya välfärden.
Finns det något om dig på nätet så får du räkna med att vem som helst kan hitta det. Möjligheten att hitta uppgifter om dig blir allt mer sofistikerade. Trots att du använder smeknamn eller alias på nätet kan du bindas till sidor genom ditt IP-nummer. Program för att identifiera personer via deras ansikten är under uppbyggnad. Vissa sökmotorer, som www.pipl.com, är specialiserade på att hitta uppgifter om personer. Är ditt privata MySpace-konto registrerat i ditt eget namn dyker din sida till exempel upp där. Trots att du kanske inte ens nämner ditt fulla namn på MySpace-sidan som är synlig för alla andra.
Men det är inte bara saker du själv lägger ut som kan bli ett problem för dig. Gamla vänner kan bli ovänner och posta bilder du helst av allt vill glömma, för att inte tala om hur lätt rent förtal kan spridas på nätet. Ryktesspridning eller ren svartmålning är något vem som helst kan råka ut för. Det har Magnus Bergström, IT-säkerhetsspecialist på Datainspektionen, märkt av.
– Många tror att bara man har rent mjöl i påsen så har man inget att oroa sig för. Då brukar jag säga att det enda man i så fall behöver oroa sig för är huruvida andra har rent mjöl i påsen, säger Magnus Bergström.
Hur länge saker på internet kan ligga kvar är förmodligen obegränsat.
– Om något är publicerat eller bara kommunicerat skyddat på internet, så har man i någon mån avlämnat sig kontrollen över hur de här uppgifterna kommer att behandlas. Detta eftersom att alla som får tillgång till de här uppgifterna kan göra vad som helst med dem, säger Magnus Bergström, och tillägger:
– Man kan inte säga att efter 20 år så finns de inte. Det kan man inte veta.
Vilka slags uppgifter kan då ligga en person i fatet? Svaret är kort sagt: vad som helst som andra kan uppfatta anstötligt. Och vad det är, kan vara nästintill omöjligt att gissa.
Kristina Dahm är rekryteringskonsult på Manpower. Hon har märkt av att arbetsgivare googlat på potentiella kandidater som hon har tagit fram till ett jobb och frågat henne om saker de hittat. Men hon tror inte att det är lika vanligt förekommande som hon har märkt att det är bland arbetsgivare i USA. I alla fall inte än.
– Vi på Manpower bedömer inte folk efter namn, sexuell läggning, om de är engagerade politiskt eller kyrkligt. Kompetensen avgör, säger Kristina Dahm.
Även om hon aldrig skulle göra det själv, tror hon att det förekommer att arbetsgivare väljer bort människor med åsikter som är laddade för dem själva. Allt på grund av fördomar.
Pär Ström har en liknande uppfattning.
– Det börjar bli så att rekryterare på större företag blir proffs på att hantera Google och på andra sätt få fram information om kandidater via internet. De kan förekomma som medlemmar på Facebook och få tillgång till information som formellt är stängt för utomstående, säger han.
Rekryterare, anställda på din A-kassa, Försäkringskassetjänstemän. Det finns inga garantier för att inte de kollar upp dig på nätet.
Pär Ström ger ett exempel om en kvinna som fick ett brev från sin A-kassa. De ifrågasatte hennes anspråk på ersättning eftersom de läst hennes privata blogg. Där hade hon nämnt att hon gick en utbildning och det stred mot reglerna.
– Det är svårt att veta innan vad som kan vara känsligt och skada en. I det fallet var det ytterst känsligt att skriva att man gick en utbildning, säger Pär Ström och fortsätter:
– Om man till exempel har maskat från jobbet eller fuskat med vabbandet så ska man definitvt låta bli att skryta med det på Facebook eller bloggen
Det bästa sättet att slippa problem på grund av sin internetimage är förmodligen att tänka efter före du lägger ut något på webben. Men det finns genvägar om du vill rensa upp efter dig.

– Man kan kontakta den som driver den server som sidan ligger på. Om de är välvilligt inställda kan de ta ner sidan, säger Magnus Bergström.
Någon kan ända ha tagit en kopia på sidan eller bilden, så det finns inga garantier att de inte kan dyka upp på nya ställen. Och även om en sida är borttagen så dyker den fortfarande upp som cachad sida i sökomotorerna ett tag.
Så långt kan du kontrollera själv. Om någon däremot förtalar dig på nätet bör du göra en polisanmälan. Det kan nämligen klassas som olaga hot.
Det påstås ibland att det är självupptaget att googla på sitt eget namn. Men i en värld där gränsen mellan ditt digitala och verkliga jag suddas ut, kan det vara en bra idé att hålla koll på hur din internetimage framstår.

Reputation Defender

De skyddar ditt rykte på nätet. Det amerikanska företaget ReputationDefender har gjort en affärsidé av att sudda bort spåren du lämnar efter dig på nätet.

Via en burkig Skype-linje når PC för alla ReputationDefenders grundare Michael Fertik i Kalifornien. Det var under sitt sista år på Harvard som nu 29-årige Michael Fertik fick idén till ReputationDefender. Ett företag som tar bort uppgifter om privatpersoner på internet som kunde vara potentiellt skadliga för dem i karriärs- eller privatlivet. Idén föddes när han läste om nätmobbing bland ungdomar. Han ogillade att flyktiga stunder av dumhet kunde förstöra för en människa för resten av deras liv.
– När vi var unga skrev man taskiga saker på papperslappar eller på väggarna, men det lämnade aldrig skolan och var inte permanent eller offentligt för vem som helst. I dag är väggarna internetsidor och det medför andra konsekvenser, säger Michael Fertik.

I oktober 2006 lanserades företagets webbsajt. En vanlig kund är en yrkesverksam man eller kvinna mellan 25 och 60 år. Trots att företaget är baserat i USA har de kunder över hela världen, till och med en handfull i Sverige. Affärsidén är att vaska fram foton, kommentarer, blogginlägg, inlägg på diskussionsforum – kort sagt allt du, eller någon annan, postat som rör dig som person. Sedan tas uppgifterna bort om kunden så önskar.
Exakt hur de hittar uppgifterna om en person är en affärshemlighet. Men Michael Fertik hintar om att det inte krävs mer än ett mjukvaruprogram och kunskap om hur man söker för att kunna hitta ganska mycket.
Ibland är det riktigt otäcka saker kunder hör av sig om. En familj förlorade sin dotter i en bilolycka. Polisens bilder på hennes döda kropp läckte ut. Kort därefter spreds de över hela internet tillsammans med sårande kommentarer om att hon förtjänade att dö.

Personangrepp och sexbilder är sådant kunder hör av sig om. Men det kan också vara privata saker. Sådant som postats i tron att det skulle vara hemligt, eller när ens livssituation såg annorlunda ut.
– Vi hade en kund med bulimi. Hon skrev om det på ett anonymt forum för några år sedan. Men sedan köptes forumet av ett annat företag och de publicerade all information om vem som postat där. Hon hade svårt att få jobb och ville helt enkelt inte att det skulle vara allmänt känt, berättar Michael Fertik.
Att arbetsgivare söker efter uppgifter om jobbsökande eller anställda på nätet är mycket vanligt menar Michael Fertik. Enligt en undersökning erkänner mer än hälften av arbetsgivarna att de nekat någon ett jobb på grund av vad de hittat online.
Men Michael Fertik är snabb med att poängtera att även privatlivet kan bli lidande. Kanske vågar man inte satsa på att dejta en kille på grund av att hans kompis skämtsamt skrivit att han har herpes på hans Facebook-vägg….
– De som läser något de hittat om dig behöver ingen anledningen att vänta tills motsatsen bevisats. Bara de är lite tveksamma räcker det för att inte riskera att ta en chansning på dig, säger Michael Fertik.
Hans tips för att minimera risken att råka illa ut är att vara försiktig att lägga ut sådant som man inte vill ska försvinna. Även på sociala nätverk, där det räcker att någon kopierar en bild eller sida för att den ska kunna spridas. Det trots att du varit noga med att bara låta dina vänner se din profil.
– Internet är som en tatueringssalong. Precis som när du skaffar dig en tatuering måste du tänka efter före du postar: ”Är det här något jag vill se om tio år?”.

© Lisa Gahnertz
Publicerad i PC för Alla, hösten 2007

Du kan inte längre kommentera.