Fyrbent med päls är bästa modellen

DeathtoStock_SlowDown5

Fotografen Johanna Hedborg har lite annorlunda modeller framför kameran. De är lurviga och vill hellre ha betalt i godis än pengar. Hon är nämligen specialiserad på att fotografera hundar.

Valpen Otis snor runt i studion. Jagar den lilla bollen Johanna Hedborg kastar till honom, följer den uppmärksamt med blicken när hon håller upp den ovanför kameran.
”Klick, klick!” Johanna trycker snabbt av kameran samtidigt som hon leker med Otis och fångar den livlige hunden på bild.

Johanna och hunden Otis.

Johanna fotograferar Otis. Foto: Lisa Gahnertz.

Vi befinner oss i Johannas studio i Göteborg. På väggarna hänger hundfoton som alla bär Johannas speciella stil. Sparsmakat arrangerade med drömska färger. Underfundigt humoristiska. Och med stor förståelse för hundens personlighet. Det råder ingen tvekan om att Johanna älskar hundar.
Intresset för att fotografera hundar väcktes under ett projekt på Fotohögskolan. Johanna undrade hur porträtt på människor och hundar skulle skilja sig åt, om de avbildades på exakt samma sätt. Hon upptäckte att hundar var oväntat intressanta att fotografera. Att den där kontakten med den avporträtterande personen som hon vill förmedla mellan bild och åskådare, även går att åstadkomma när det är en hund som avbildas.
– Man såg så många fler nyanser i en hund än vad man förväntade sig, precis som man ser hos en människa på bild, säger Johanna.
Innan en hund ska fotograferas börjar hon med att fjäska lite för den. Slänger ut godis och leksaker så att hunden ska känna sig hemmastadd. De stora blixtarna på stativ kan först verka lite otäcka. Hunden kan också känna sig lite trängd framför kameran. Det brukar ändå lossna ganska snart. De flesta hundar verkar tycka att det är roligt att fotograferas och är nyfikna på vad som händer, har Johanna märkt.
Det är inte bara i studion Johanna fotar, utan också i hundarnas hem, om matte hellre vill det. Då är det lite lättare att fånga hundens personlighet, eftersom den befinner sig i en miljö där den känner sig trygg. Medan hon plåtar får gärna matte stå bakom henne och prata till hunden. Annars springer den gärna iväg.
Hur gör hon då för att få hunden att agera framför kameran?
– De flesta vuxna hundar kan ju kommandon. Hundvalpar är svårare, de får man bara fota och se vad det blir. Fast då blir det ofta jättefina bilder, när de busar och leker, säger Johanna.
Hon knäpper runt 150 bilder under en fotosession som brukar ta en halvtimme. Det beror på hur länge hunden orkar – en trött hund blir inte bra på bild.
– De tröttnar ganska fort och blir lite blasé. Och då ser de verkligen uttråkade ut! De är lite som barn på det sättet, säger Johanna och skrattar.
Roligast är när matte upptäcker nya uttryck hos sin vovve i Johannas bilder. Det kan vara en ryckning i mungipan, sättet hunden blinkar med ögonen eller spetsar öronen.
– Eftersom jag inte känner hundarna jag fotar så vet jag ju aldrig riktigt vad de har för personligheter. Så jag kan aldrig exakt veta vilken bild ägaren väljer. Vissa bilder kan jag tycka är jättefina, men de väljer någon annan. Jag tror det beror på att de ser sin egen hund i den bilden.

Johanna med sin hund Ella.

Johanna med egna hunden Ella. Foto: Lisa Gahnertz.

Johanna fotograferar också för ett företag som säljer hundprylar. Då använder hon sig av ett gäng hundar som hon vet är duktiga framför kameran, som hon har märkt gillar att fotograferas. Precis som det finns polishundar, verkar det alltså också finnas hundar som gillar att arbeta som fotomodeller.
Hon pekar på en bild av en brun, smäcker hund med glansig päls som sitter omgiven av ballonger. En hundarnas Cindy Crawford.
– Hon är jätteduktig att arbeta med. Man kan ta på henne vad som helst, hon bara sitter där och är snygg. Och så får hon ju godis och beröm, hon blir nog stolt då.
En hund kan till och med vara enklare att fota än en människa.
– Hundar är inte nervösa inför kameran på samma sätt som en människa är. Hundar är ju sig själva hela tiden, de är inte konstlade. Det ta flera timmar att få en människa att bli helt avslappnad och bli sig själv framför kameran.
Hamnar allra mest på bild gör förmodligen Johannas egen ögonsten Ella, en staffordshire bullterrier. Medan vi pratar ligger Ella bredvid oss i soffan med huvudet i Johannas knä och spetsar öronen vid ord som ”godis” och ”söt”. Ella är Johannas första egna hund, men de har funnits i hennes liv sedan födseln. Föräldrarna var bland de första att importera en staffordshire bullterrier på 70-talet och Johanna har fäst sig vid rasen som hon tycker är påhittig och sällskaplig.
– Man får ut lite mer av livet när man har hund. Ella är en sån trygghet och är alltid med mig. Som en liten assistent, säger Johanna med ett skratt.
– Och så får man så mycket kärlek.

Vill du fota din egen hund? Här är Johanna Hedborgs fem bästa tips!

  • Det viktigaste när man fotograferar är att ha en bra ljuskälla. Inomhus går det bra med glödlampor, men nuförtiden är det lätt att få tag på billiga blixtar på stativ.
  • Belöna hunden med godis. Lägg godiset på kameran, då ser det ut som att hunden tittar in i den.
  • Ta hjälp av någon som kan styra hunden och ge den kommandon.
  • Lek och testa dig fram. Det är då man lär sig vad man gillar och vad som blir bra.
  • Låt slumpen styra. Ofta blir det som man inte hade tänkt sig väldigt bra.

© Lisa Gahnertz
Publicerad i Härliga Hund, 2010

Du kan inte längre kommentera.