Garderoben du inte äger

skor

En ständigt uppdaterad garderob – där du inte äger ett enda plagg. Nu vill vi låna kläderna istället för att köpa.

Om 00-talets modekonsumtion präglats av slit-och-släng-plagg att visa upp som dagens outfit i modebloggarna, börjar nu fokus skifta. Finanskris och miljötänk har fått oss att fundera över vårt shoppande.

Balklänningar och smokingkavajer har länge varit plagg vi kunnat hyra. Nya företaget Sabina and Friends har tagit klivet över till vardagsgarderoben. Fashionistornas designfavoriter från Prada, Paul & Joe och Gucci hyrs ut månadsvis. Till en bråkdel av inköpspriset för konsumenten.

– Vi lägger ner så otroligt stora summor på billiga kläder. Det är trevligare att få använda kvalitetsplagg. Det är väldigt ofta så att man kanske bara använder ett plagg en gång. Om man gör på det här viset blir plaggets livslängd längre eftersom det är fler som använder det, berättar Diana Rönnögård, delägare i företaget.

Sabina and friends showroom finns i Stockholm. För en extra summa kan även boende utanför huvudstaden prenumerera på plaggen.

Konceptet känns igen. I den första Sex and the city-filmen har Carries assistent, spelad av Jennifer Hudson, visserligen skral inkomst men ändå en äkta Louis Vuitton-väska på armen. Hemligheten stavades väskuthyrare. Den amerikanska företeelsen har sedan några år tillbaka svenska efterföljare. Göteborgsbon Anna-Maria Bartholdson är en av dem som hyr ut väskor, via webbshopen Hyrväskan.

– Många sparar länge, kanske i två år, för att kunna köpa sin designerväska, som de i värsta fall tröttnar på efter ett tag. Det här är ett sätt att kunna variera sig och få njuta av lyxen av en designerväska, säger hon.

Det är inte bara lyxkonsumtion den spirande trenden fokuserar på. Sommaren 2010 öppnades Klädbiblioteket i Umeå, det första i sitt slag i Sverige. Det fungerar precis som ett vanligt bibliotek, men istället för böcker är det just kläder som lånas ut under en begränsad tid. Både festblåsor och vardagsplagg från vitt skilda årtionden hänger nu på galgarna i Klädbibliotekets lokaler.

Sofia Tolonen är en av initiativtagarna till Klädbiblioteket. Hon framhåller den miljömässiga aspekten av ett klädbibliotek, men ser även andra värden:

– Vi finns också till för dem som vill testa och leka med olika textila uttryck. 
Lånetrenden är fortfarande i sin linda, såväl i Sverige som internationellt.

Det anser Stefan Nilsson, trendspanare som föreläser om konsumtionsmönster. Han tycker att det pekar mot ett sätt för oss vanliga konsumenter att närma oss den svåra frågan om hållbar utveckling.

– Vi har mycket saker i vårt hem som vi inte använder så ofta. Hur ofta använder du borren i verktygslådan? Hela 00-talet handlade om en statusjakt att skaffa saker, men värderingar är inte konstanta. Det är spännande att se hur det här kommer att utveckla sig, säger Stefan Nilsson.

Anna-Maria Bartholdson tycker sig redan se fröet till en attitydförskjutning.

– Jag tror att folk blir mer och mer medvetna om hur de konsumerar och att lite av fokus kommer att flyttas från att äga saker, till själva upplevelsen av att använda dem. Se bara på bilpoolerna. Man blir medveten om att det är mer hållbart i längden att dela på saker och ting.

”Jag älskar att äga” basunerade Moderaternas ungdomsförbund i en kampanj för elva år sedan och satte fingret på det kommande decenniets shoppinghets. När vi nu blickar framåt mot 10-talet kanske ledorden istället blir ”jag älskar att hyra”.

© Lisa Gahnertz
Publicerad i Göteborgs-Postens helgbilaga Två Dagar, maj 2011

Du kan inte längre kommentera.