De kombinerar mingel med motion

väg

Glöm lunchmöten och branschpartyn. Mingelträffarna Walk and Talk som kombinerar affärsnätverkande med motion sprider sig nu i Sverige.

Mörkret och det råkalla vädret till trots – stämningen är hög i gruppen som samlats på Linnéplatsen efter jobbet denna vardagskväll. Någon har sökt sig hit för att hon gillar att träffa nya människor. En annan för att hon tycker om att promenera. Det som förenar deltagarna är lusten att affärsnätverka. Allt under loppet av en promenad i friska luften.
Marielle Palm, arrangör av Walk and Talks Göteborgsgrupp förklarar upplägget för de nytillkomna deltagarna. De ska alla under en dryg timme promenera tillsammans, två och två. Var tionde minut byter man samtalspartner. Fokus ligger inte på att sälja, utan på att knyta nya kontakter och att utbyta erfarenheter.
– Det känns som att gå i skolan igen! utropar en deltagare skrattande när deltagarna parat ihop sig och ställt sig på rad bakom Marielle Palm.
Snart rör sig den lilla gruppen i raskt tempo ner för Övre Husargatan. Samtalstonen är livlig och engagerad.

Den första Walk and Talk-träffen i Sverige såg dagens ljus under sommaren 2010. Det var föreläsaren Sophia Sundberg, boende i Stockholm, som grunnade över ett sätt att få in mer motion i sitt liv. Då hon ofta har affärsmöten, började hon föreslå för sina kunder att de skulle ta en promenad tillsammans istället för det där slentrianmässiga lunchmötet.
– Responsen blev ”wow, vilken bra idé!”. Då föddes tanken att arrangera nätverkarträffar samtidigt som man promenerar, säger Sophia Sundberg.
Inbjudan till den första träffen spreds via Facebook och snart var bollen i rullning. De första deltagarna startade egna grupper i andra stadsdelar i Stockholm. Idag finns det Walk and Talk-grupper på ett trettiotal ställen runt om i Sverige och fler är på gång.
Sophia Sundberg tror att det är det förutsättningslösa sättet att mötas som lockar.
– Promenaden tillför nätverkandet ett lättare sätt att bygga förtroende, det är inte så uppstyltat som på andra affärsmöten där man kanske har kostym eller är tokfixad, säger hon.
Karriärcoachen Nina Jansdotter, som skrivit flera böcker om arbetslivet, ser en växande trend i att kombinera nytta med nöje under affärsträffar.
– Många har ett stillastående jobb och saknar frisk luft och träning. Det blir tidseffektivt att slå två flugor i en smäll och träna och nätverka samtidigt. Dessutom blir det ett sätt för den som anordnar eventet att sticka ut. Det skiljer sig från den vanliga after-worken på ett hotell, säger Nina Jansdotter.

– Dags att byta! Nu har det gått mer än tio minuter, ropar Marielle Palm.
Ett visst tumult uppstår när gruppen arrangeras om och nya hälsningsfraser utbyts, men strax är alla åter i rörelse genom Hagas vindlande smågator.
Marielle Palm är en av tre personer som sedan hösten 2010 arrangerat Walk and Talk-träffar i Göteborg. Varannan tisdag träffas de på Linnéplatsen. Promenerar en förutbestämd rutt. Och pratar. Själv är beteendevetaren Marielle Palm i startgroparna att bli egen företagare. Hon lockas av den stora bredd av människor från olika branscher som hon möter under träffarna, allt från massörer och florister till ekonomer och IT-konsulter.
– Vi kallar oss för ett affärsnätverk, men det spelar ingen roll om du är anställd, egenföretagare eller arbetssökande. Alla har vi kontakter och kunskap att dela med oss av. Många som kommer till träffarna tycker dessutom att det är kul att hitta andra att promenera med, eftersom deras familj eller vänner kanske inte är så förtjusta i promenader, säger Marielle Palm.
Det hon gillar allra mest med Walk and Talk-träffarna är den energikick de ger henne.
– Hela biten, att röra på mig och energin jag känner efteråt, påverkar hela min livssituation. Både mentalt och fysiskt. Det är verkligen en kul form att nätverka i.

”Walk and Talk – Göteborg” på Facebook finns mer information om nätverkarträffarna.

Föreläsaren Sophia Sundbergs 3 bästa mingeltips:

  • Var nyfiken på dem du möter och ställ många frågor.
  • Våga testa något nytt, som att prata med en ny person eller besöka ett affärsmingel. Då dyker nya möjligheter upp.
  • Hitta ett sätt att hjälpa andra. Det bygger förtroende och om man hjälper andra får man själv hjälp på vägen.

© Lisa Gahnertz
Publicerad i Göteborgs-Posten under vinjetten GP Hälsa mars 2012

Du kan inte längre kommentera.